Rdza brunatna: objawy i zwalczanie

Coś poszło nie tak

Rdza brunatna pszenicy (Puccinia recondita) to jedna z najczęściej występujących chorób w uprawach zbóż, która atakuje przede wszystkim plantacje pszenicy, pszenżyta i żyta. Infekcja negatywnie wpływa na ilość i jakość plonu, dlatego warto rozpocząć zapobieganie rozprzestrzenianiu się tej groźnej choroby i zwalczać ją w trakcie całego sezonu wegetacyjnego, w zależności od poziomu zagrożenia i wyników lustracji na polu.

Rdza brunatna – objawy

Pierwszym objawem rdzy brunatnej są niewielkie plamki na liściach. Drobne plamy z czasem powiększają się, tworząc poduszeczki w kolorze żółtym, które później zmieniają barwę na pomarańczową lub rdzawą. Są to tzw. uredinia, wypełnione urediniosporami. Z czasem uredinia pękają, uwalniając zarodniki grzyba, które mogą przenosić się na inne rośliny, powodując dalsze rozprzestrzenianie się infekcji. W sytuacji dużej presji choroby uredinia znajdują się też na łodygach i kłosach. Od infekcji do pojawienia się pierwszych objawów choroby mija zazwyczaj 5-6 dni. Zarodniki rozprzestrzeniają się przez wiatr, często z samosiewów. Choroba rozwija się w temperaturze od 12 do 25°C (najbardziej intensywnie od 15 do 22°C) i warunkach podwyższonej wilgotności. Rozwojowi rdzy brunatnej sprzyja także wczesny siew i większe zagęszczenie roślin w łanie.