Linia mleczna
,,Linia mleczna’’ formuje się, tworząc swego rodzaju oddzielenie skrobi twardej od miękkiej. Jest obecna w koronie ziarniaka i postępuje w kierunku podstawy lub koniuszka ziarniaka, co zazwyczaj trwa od trzech do czterech tygodni. Całkowity czas tego procesu zależy od temperatury, dostępności wilgotności oraz genetyki odmiany. Ziarno kukurydzy zawiera dużo łatwo strawnych węglowodanów, a mało włókna, co powoduje, że ma najwyższą wartość energetyczną ze wszystkich zbóż uprawianych w Polsce. Zawiera mało białka o niskiej wartości biologicznej (mało aminokwasów egzogennych). Dawki pokarmowe z większym udziałem kukurydzy powinny być dokładnie bilansowane pod względem zawartości aminokwasów. Tłuszcz kukurydziany bogaty jest w witaminę E i ksantofile (barwniki), które nadają intensywne zabarwienie żółtku jaja kurzego i żółtawe zabarwienie skórze brojlera kurzego. Występują w nim również duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują występowanie miękkości słoniny. Ziarno kukurydzy nie zawiera substancji antyodżywczych, jest smaczne i chętnie pobierane przez zwierzęta (dr hab. Zbigniew Podkówka, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy).
11CFT to nowoczesny dodatek mikrobiologiczny, który nie tylko chroni paszę zawartą w silosie, ale i zwiększa jej wartość odżywczą. Jest to jedyny produkt na świecie o potrójnym działaniu, które polega na szybkim i skutecznym zakwaszeniu produktu zawartego w silosie, na stabilizacji tlenowej kiszonki z kukurydzy oraz na ulepszeniu parametrów degradowalności włókien zawartych na ściance komórki. Specjalne szczepy bakterii, które są zawarte w 11CFT i opatentowane przez Pioneer® wytwarzają enzymy zwiększające strawność włókien kukurydzy i udostępniające również ściankę komórki, która bierze udział w procesie fermentacji za sprawą bakterii bytujących w żwaczu. 11CFT jest produktem, który został opracowany specjalnie dla kiszonek z kukurydzy.