Korzyści ze stosowanie produktu 11GFT marki Pioneer®
1. Większa stabilność
Stabilność aerobowa – w przypadku materiałów zawartych w silosie – odpowiada za zdolność do utrzymywania odpowiednich cech jakościowych po narażeniu na działanie powietrza, czylipo wyjęciu z silosu.
2. Optymalny profil fermentacji
Dzięki zbilansowanej obecności bakterii homofermentacji mlekowej i heterofermentacji mlekowej, preparat 11GFT jest zdolny do zapewnienia szybkiego spadku pH i bardziej skutecznego stosunku między wytworzonymi kwasami tłuszczowymi.

11GFT to nowatorski i nowoczesny dodatek mikrobiologiczny, służący do konserwacji kiszonek z traw. Dzięki wyjątkowej „technologii trawienia włókna”, opracowanej przez Pioneer®, preparat 11GFT to jedyny dodatek, który uczestniczy w procesach fermentacji we wnętrzu silosu, gwarantując lepsze zakwaszenie z dłuższą stabilnością tlenową i zwiększając wartość odżywczą kiszonki. 11GFT to produkt opracowany specjalnie dla kiszonek z traw, zwłaszcza życicy wielokwiatowej, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, sorgo i żyta. Dzięki odpowiednio wyselekcjonowanym szczepom pałeczek mlekowych, preparat gwarantuje zachowanie wysokiej jakości zakiszanych roślin z szybszym zakwaszeniem i ulepszonym profilem fermentacyjnym. Szczep bakterii Lactobacillus buchneri, znajdujący się w składzie preparatu 11GFT, wytwarza specjalne enzymy, które przerywają wiązania między ligniną i celulozą, zwiększając tym samym strawność włókna i polepszając wartość odżywczą paszy objętościowej. Ponadto, możliwość zmniejszenia stopnia zjawiska zdrewnienia ścianki komórkowej oznacza z jednej strony przedłużenie okresu zbioru traw, a z drugiej ograniczenie spadku jakości, w przypadku opóźnionych zbiorów ze względu na niesprzyjające warunki meteorologiczne.