Korzyści ze stosowania produktu 11H50:
1. Prawidłowe zakiszanie masy zielonej
Wybrane szczepy bakterii Lactobacillus plantarum, występujące wyłącznie w 11H50 udowodniły w przeprowadzanych testach, że są idealnym rozwiązaniem pozwalającym na uzyskanie prawidłowo zakwaszonych mieszanek roślin motylkowych (patrz wykres po prawej stronie).
2. Zwiększenie smakowitości
Powolne lub niekompletne zakwaszenie lucerny znajdującej się w silosie powoduje degradację białka (patrz punkt 3) i w konsekwencji prowadzi do powstawania niepożądanych produktów, w szczególności amoniaku i amin, które przyczyniają się do znacznej utraty smakowitości kiszonki. Zastosowanie preparatu 11H50 pozwala na zredukowanie powstawania tych substancji i zachowanie maksymalnej smakowitości kiszonki.
3. Wyższa jakość frakcji azotowej
Podczas przechowywania kiszonki w silosie białko może zostać zaatakowane bakteriami beztlenowymi [clostridum], które powodują jego degradację, i utratę wartości biologicznych. Zastosowanie produktu 11H50 do procesu zakiszania lucerny pozwala ograniczyć proces rozkładu białka do amoniaku ( NH ) w stosunku do kiszonki bez udziału 11H50. Obniżenie pH ogranicza proces rozkładu białka do amoniaku (NH ).