Najgroźniejsze choroby grzybowe w uprawie zbóż
W Polsce największe zagrożenie dla plantacji zbóż stanowi mączniak prawdziwy zbóż i traw oraz choroby podsuszkowe, w tym łamliwość podstawy źdźbła i fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła. Szczególnie groźny jest mączniak prawdziwy zbóż i traw, który rozwija się w zróżnicowanych warunkach, zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach oraz przy różnej wilgotności powietrza. Rośliny zainfekowane mączniakiem prawdziwym mają słabszy system korzeniowy, co w efekcie może prowadzić nawet do wylegania roślin na skutek osłabienia tkanek w dolnych partiach źdźbeł. Znaczące ograniczenie krzewienia i utrzymania się źdźbeł z kłosem oraz znacznie mniejsza liczba ziarniaków w kłosie o niższej masie to najbardziej typowe konsekwencje porażenia mączniakiem prawdziwym zbóż i traw. Infekcje spowodowane przez sprawców łamliwości podstawy źdźbła i fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła negatywnie wpływają na fizjologię rośliny, zaburzając przewodzenie wody i składników pokarmowych z korzeni do nadziemnych części roślin. To duże zagrożenie dla wzrostu i rozwoju roślin oraz wysokości i jakości plonu. Warto podkreślić, że zboża zaatakowane przez mączniaka prawdziwego zbóż i traw czy choroby podsuszkowe są też bardziej podatne na inne infekcje np. septoriozę paskowaną liści i plew, brunatną plamistość liści, plamistość siatkową jęczmienia, rdze (żółtą, brunatną), rdzę brunatną żyta i rynchosporiozę zbóż, fuzariozę kłosów.
Mączniak prawdziwy zbóż i traw

Łamliwość podstawy źdźbła

Septorioza paskowana liści

Brunatna plamistość liści

Septorioza paskowana plew

Plamistość siatkowa jęczmienia

Rdza żółta
